• 1 kg gladke moke
  • 1 kocka kvasa
  • 7 dl mleka
  • 1 dl bučnega olja
  • 1 žlica soli
  • 2 jajci
  • šunka, sir ali kakšen drug nadev, ki vam je všeč

 

Postopek:

 

Moko presejemo v skledo, na sredini naredimo jamico, vanjo zdrobimo kvas in dodamo malo toplega mleka. Pazimo, da mleko odmerimo od pripravljenih sedmih decilitrov, sicer bomo imeli premehko testo. Dodamo lahko tudi žličko sladkorja, da bo kvas hitreje začel delovati.

Ko kvas vzhaja, dodamo ostalo mleko, posolimo, dodamo jajce in bučno olje ter zgnetemo testo.

Oblikujemo osem hlebčkov in jih nato pustimo, da vzhajajo. V tem času si pripravimo šunko, ki smo jo narezali na trakove (sama iz enega kosa narežem pet trakov), naribamo sir in razžvrkljamo eno jajce, ki ga bomo potrebovali za premaz.

Ko so hlebčki lepo vzhajali, jih razvaljamo na tanke kroge, razrežemo na 12 ali 16 delov, na vsakega položimo trak šunke in zvijemo. Pustimo, da malo vzhajajo še na pekaču, jih premažemo z jajcem in potresemo z naribanim sirom.

Približno 15 minut pečemo v pečici, ki smo jo segreli na 220 stopinj Celzija.

Nekaj rogljičev lahko naredimo tudi praznih in jih po vrhu potresemo s sezamom, lahko jih polnimo z marmelado, orehi, čokoladnim nadevom … Naredimo pač takšne, kakršne imamo najraje.

 

Pa dober tek!